Svečina – srce med vinogradi in gastronomska odličnost

General information


Short Description
Svečina, (German: Witschein) is a settlement in the western Slovene Hills (Slovene: Slovenske gorice) north of Plač in the Municipality of Kungota in northeastern Slovenia. Svečina was attested in historical sources as Wetschin and Wetsine in 1197 (and as Wetschein and Baetscheine in 1269, among other spellings). Locally, the settlement is known as Svičina. The name may be derived from the common noun *věťe 'council', with the initial s- possibly by association with the related word svet 'advice'. In the past it was known as Witschein in German. There is a manor house in the settlement. Its foundations date to the 12th century, but the current building is late Renaissance, dating to 1629 with a square floor plan and four corner turrets. It was built by the monks of St. Lambrecht's Abbey in Austria. Since 1936 it has been a secondary school, now belonging to the Agricultural College from Maribor. Notable people that were born or lived in Svečina: • Andreas Perlach (1490–1551), court astrologer and chancellor of the University of Vienna Svečina je vas v osrčju Slovenskih goric, tik ob slovensko-avstrijski meji, kjer je osnovna dejavnost kmetij usmerjena v vinogradništvo in sadjarstvo. Znani smo po znameniti cesti, srce med vinogradi; a to je samo v prostoru zarisana dejanska slika srčnih in prijaznih ljudi, ki tukaj že stoletja živijo in kreirajo mozaik prepoznavnosti in odličnosti slovenskega gastronomskega bogastva, kulturne dediščine, bogate naravne krajine in znanih ljudi, ki so se tukaj rodili (*Andrej Perlach) ali tukaj živeli in še živijo. Vsi so heroji!

Country


Region
Podravje

Location


Keywords
#young people #tourism #agriculture

Detailed description


Timescale (start/end date)
september 2018 - še traja

Evidence of success
Promocija destinacije Svečina na socialnih omrežjih (Visit Svečina, istagram svicina), unikatne zgodbe povezovanja vinarjev v gala vinsko kulinarični večer, vzpostavitev digitalizacije na območju s tesnimi območji wi-fi ja in mobilne aplikacije za domačine in obiskovalce, skupna promocija na sejmih, objave v medijih.

Detailed information on the practice
Pri vzpostavitvi modela pametnih vasi smo v Svečini izbrali ob celotnem območju občine Kungota ključna 3 področja: - povezovanje ponudnikov - aktivno vključevanje mladih - odprava barier, ki jih prinaša nepokritost območja z wi-fi omrežjem - vzpostavitev socialnih omrežij - izvedba butičnega dogodka, kot gala vinsko-kulinaričnega večera s kulturnim pridihom Aktivnosti smo izvajali v sklopu projekta Smart Villages, Flagship Products, Inno-Rural in z prostovoljnim delom in znanji, ki smo jih prenašali iz svojega dela in drugih delovnih okolij v dobrobit razvoja občine in Svečine, kot butične turistične destinacije.

Short description of territory, where best practices are implemented
Občina Kungota (lokacije: Hiša vseh generacij, Kmetija Leber-Vračko, Vino Leber, Vino Valdhuber-Čeh, Vino Doppler, Vino Valdhuber, Vino Gaube, vaško jedro Svečina - 1. faza).

Additional representative photos
1 1

Resources needed
Potrebovali bi profesionaliziran turistično informacijski center z 2 zaposlenima osebama in managementom za marketing in trženje ter profesionalizacijo aktivnosti pri povezovanju ponudbe in obvladovanje povpraševanja.

Key conditions for success
- mreženje - zaupanje - interes mladih, da ostanejo na kmetijah - inovativnost in podjetništvo v kmetijstvu - turistična odličnost

Key steps for activity implementation
- prenos znanja in medgeneracijsko osveščanje - podpora lokalne skupnosti - podpora podpornega okolja - trajnostna naravnanost

Difficulties encountered/ lessons learned
- nezaupanje v povezovanje - medgeneracijska nesoglasja pri izvajanju inovativnosti in možnih podjetniških iniciativ, prenosih znanj in uvajanju digitalizacije na podeželje pri olajšanju aktivnosti in dela (vremenski vplivi, bolezni, temperature v prostorih, ipd.). Kot izkušnje najpomembnejše: pogovori, individualna srečanja in svetovanja obrodijo dolgoročno učinkovite rezultate na vsakem posameznem projektu posameznega ponudnika, vsi kot celota s tem omogočajo trajnost, stabilnost in sodobnost pametne vasi in pametnega gospodarskega ali kmetijskega subjekta, saj razvoj lahko upravljajo le ljudje z lastnim prepričanjem v realnost izvedbe.

Further information
Dodatne informacije bodo na voljo od 2020 na spletni strani. Do takrat pa spremljajte FB/Visit Svečina

Contact information


Name/Author
Janja Viher

Organisation
Zavod za inovativnost in podjetništvo

E-mail address
janja.viher@zipiie.eu

Telephone no.
0038631669949

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *