Razprava v skupnosti in prihodnja delavnica za prepoznavanje prihodnjih tem

Vsebina je bila prevedena s pomočjo Google translate. Do vsebine v originalnem jeziku lahko dostopate tukaj.
Oberwallis Kanton Wallis, switzerland

Prva stvar je, da začnete s srečanjem v skupnosti:
Prebivalstvo vabljeni na večerno delavnico.
- Udeleženci so predstavljeni pregled modulov (glej module)
- Udeleženci dajo prednost glavni temi (pomembno / nepomembno) in napišejo komentarje na plakate (glej usposabljanje)
- 3 najpomembnejše teme v prihodnosti razpravljamo na treh mizah (svetovna kavarna).
- Na koncu se lahko udeleženci vpišejo na seznam skupin skladb za vsako prihodnjo temo.

Mesec dni kasneje smo povabili vse skupine skladb na prihodnjo delavnico
Prihodnji pogovor o metodologiji, sodelovanje s Pro Action Café in oblikovalski pristop za delo z modrostjo in trajnostjo:
○ 1. krog: Pro Action Café je idealen za uresničevanje idej. Gre za udeležence, ki se začnejo v veliki skupini. Obstaja prijava in seznanjanje z metodo in postopkom. Vse pomisleke in vprašanja so dobrodošla. Vsi člani skupine skladb, ki želijo razpravljati o ideji projekta, imajo tabelo. Ostali so se razprostirali po mizah. Prvi krog je namenjen globljemu razumevanju teme in vprašanj, ki se skrivajo v njej. Glavna vprašanja so:
■ Kakšno je vprašanje za projekt zadevnega sodelavca?
■ Zakaj ta projekt doslej še ni bil izveden?
■ Kateri vidiki ali perspektive so doslej manjkali?
■ Kaj je manjkalo pri "početju"?
○ Pred drugim krogom se skupine zamenjajo za mize. Drugi krog je namenjen preiskovanju vrzeli ali slepih točk v projektu. Osrednja vprašanja so lahko:
■ Kaj ljudje v cerkvi ne želijo videti?
■ Kateri nezavedni vzroki se skrivajo (strahovi itd.)?
○ V tretjem krogu oseba, ki predstavlja temo, razpravlja, kaj se je naučila iz razprav o projektu. Glavna vprašanja so lahko:
■ Kaj sem se naučil o svojem projektu?
■ Kakšna so moja spoznanja?
■ Kateri so naslednji koraki za izvedbo mojega projekta?
○ V četrtem krogu se na velikih plakatih A0 ustvari akcijski načrt / platno projekta (https://www.openpm.info/display/openPM/Ententwicklung+einer+PM-Canvas). V tej predlogi je zdaj mogoče zabeležiti, kar smo se naučili, v skupinah skladb po občini za enega ali drugega projekta. Skupine se oblikujejo vnaprej.

Iz tega procesa sta bila razvita dva prostora za coworking, izmenjava vožnje in avtomatizacija žičnice.
Uporabno za podeželska, ne-mestna območja
Občina
Mladi, Starostniki, Študenti, Delovno aktivno prebivalstvo
Mai 2019 bis Oktober 2019

Implementacija

Ključni pogoji za uspeh

Dobra komunikacija v skupnosti glede načrtovane dejavnosti. Razdalja med srečanjem skupnosti in prihodnjo delavnico ne sme biti predolga, sicer bodo ljudje imeli občutek, da je projekt zaspal.

Ključni koraki pri implementaciji

Prva stvar je, da začnete s srečanjem v skupnosti: Prebivalstvo vabljeni na večerno delavnico. - Udeleženci so predstavljeni pregled modulov (glej module) - Udeleženci dajo prednost glavni temi (pomembno / nepomembno) in napišejo komentarje na plakate (glej usposabljanje) - 3 najpomembnejše teme v prihodnosti razpravljamo na treh mizah (svetovna kavarna). - Na koncu se lahko udeleženci vpišejo na seznam skupin skladb za vsako prihodnjo temo. Mesec dni kasneje smo povabili vse skupine skladb na prihodnjo delavnico Prihodnji pogovor o metodologiji, sodelovanje s Pro Action Café in oblikovalski pristop za delo z modrostjo in trajnostjo: ○ 1. krog: Pro Action Café je idealen za uresničevanje idej. Gre za udeležence, ki se začnejo v veliki skupini. Obstaja prijava in seznanjanje z metodo in postopkom. Vse pomisleke in vprašanja so dobrodošla. Vsi člani skupine skladb, ki želijo razpravljati o ideji projekta, imajo tabelo. Ostali so se razprostirali po mizah. Prvi krog je namenjen globljemu razumevanju teme in vprašanj, ki se skrivajo v njej. Glavna vprašanja so: ■ Kakšno je vprašanje za projekt zadevnega sodelavca? ■ Zakaj ta projekt doslej še ni bil izveden? ■ Kateri vidiki ali perspektive so doslej manjkali? ■ Kaj je manjkalo pri "početju"? ○ Pred drugim krogom se skupine zamenjajo za mize. Drugi krog je namenjen preiskovanju vrzeli ali slepih točk v projektu. Osrednja vprašanja so lahko: ■ Kaj ljudje v cerkvi ne želijo videti? ■ Kateri nezavedni vzroki se skrivajo (strahovi itd.)? ○ V tretjem krogu oseba, ki predstavlja temo, razpravlja, kaj se je naučila iz razprav o projektu. Glavna vprašanja so lahko: ■ Kaj sem se naučil o svojem projektu? ■ Kakšna so moja spoznanja? ■ Kateri so naslednji koraki za izvedbo mojega projekta? ○ V četrtem krogu se na velikih plakatih A0 ustvari akcijski načrt / platno projekta (možna predloga https://www.openpm.info/display/openPM/Ententwicklung+einer+PM-Canvas). V tej predlogi je zdaj mogoče zabeležiti, kar smo se naučili, v skupinah skladb po občini za enega ali drugega projekta. Skupine se oblikujejo vnaprej.

Potrebni viri

Prvi korak je bil izveden v vseh 4 skupnostih, na koncu prihodnje delavnice pa so se zbrali člani skupine (približno 25 ljudi) iz vseh 4 skupnosti. Celoten postopek je stal okoli 27.000 CHF.

Bi želeli izvedeti več?

Za več informacij o izvajanju projekta, virih, načrtovanju in vplivu se obrnite na avtorje projektov.

Swiss Center for Mountain Regions (SAB)

Peter Niederer