Zgodboris

demo text

Pametna mobilnost, Pametno upravljanje, Pametno gospodarstvo, Pametno okolje, Pametno u017eivljenje, Pametni ljudje
Metoda zgodborisa je načrtovalsko orodje za vizualizacijo in organiziranje idej. Na delavnici zgodborisa izpopolnite umetnost predstavljanja idej na srečanjih, konferencah, v publikacijah, spletnih medijih in tisku. Zgodboris je metoda, ki vam pokaže, kako se osredotočiti na ideje, jih organizirati in predstaviti ter navdihniti določeno publiko. Moč zgodbe vam služi kot pomoč pri oblikovanju informacij. Delavnica običajno traja dve uri do enega dneva. Metoda je uporabna tudi v hekatonih. Za kreiranje zgodborisa ni potrebno biti izkušen umetnik, ampak dober komunikator, ki jasno sporoča informacije. Zgodboris ima v primerjavi z drugimi metodami, ki so povezane s komunikacijami, številne prednosti. Uporaba te metode poenostavi zbiranje in sporočanje informacij. Omogoča razjasnitev idej in najde tokove, na katerih je potrebno delati. Pomaga razumeti poglede in ideje drugih. Proces vodi k novim konceptom načrtovanja, ker vključuje več ljudi z različnimi pogledi in tako tudi Izboljšuje procese sodelovanja in inoviranja. Po drugi strani pa ima nekaj pomanjkljivosti, ker se ne osredotoča na podrobnosti, saj je glavni poudarek na celoviti sliki. Poleg tega ustvarjanje zgodborisa vzame veliko časa.

Before meeting

Pred začetkom ustvarjanja zgodborisa je pomembno, da točno veste, zakaj ga želite izdelati. Če nimate jasnega cilja, se lahko zgodi, da ne dobite nobenega pomembnega vpogleda. - Določite namen organiziranja procesa zgodborisa. - Izberite moderatorja in udeležence. - Izberite kraj dogodka in povabite udeležence.

Meeting execution

Metoda zgodborisa od organizatorja delavnice ne zahteva posebnih veščin, vendar pa postopek priprave ter izvedbe vzame veliko časa in zahteva usposobljene komunikatorje za vodenje delavnice. - Udeležencem predstavite cilj, ki ga želite doseči, in jih prosite, da razmislijo o zgodbah, kako bi ta cilj dosegli sami. - Ideje so predstavljene ustno ali prikazane v slikah, nato jih zberete. - O predstavljenih zgodbah se pogovorite in jih razvijte. Začne se proces sestavljanja ene same zgodbe. Tako sestavljena zgodba mora biti logična in razumljiva. Vsaka zgodba mora vsebovati naslednje elemente: (glavnega) junaka, ozadje, zgodbo, pripoved. - Pri ustvarjanju zgodbe upoštevajte naslednje: jasnost, pristnost, enostavnost, čustva. - Vzemite pisalo in papir. Zgodbo razbijte na posamezne sklope in jih zapišite (vsako od kratkih besedil mora vsebovati podatke o situaciji, odločitvi, ki jo sprejme junak, in rezultatu odločitve). - Nato pojasnite, kako se junak v vsakem koraku počuti - dodajte čustva. Čustva lahko izrazite s preprostimi risbami. - Vsak korak (npr. kratko besedilo) pretvorite v okvir in začnite risati vsebino besedila. - V skupinski razpravi se pogovorite o posameznih zgodbah. Zgodbe morajo biti jasne. - Če želite sestaviti eno samo zgodbo, nadaljujte z delom, dokler se vsi udeleženci ne strinjajo s skupno zgodbo.

After meeting

- Organizacijska skupina povzame pomen in priporočila za izboljšave. - Zgodbo udejanjite. - Če je potrebno, ponovno ocenite proces zgodborisa.
Vas, Mesto, Obu010dina, Regija
Enkraten dogodek., 120 minut - 1 dan
10 - 20 oseb
Moderator skills required, moderator knowledge required.
Sector: Splošna uporaba.